Cataract (Staar)

Wat is cataract?

De lens is een klein, normaal transparant vergrootglas, dat zich achter de pupil bevindt en dat om verschillende redenen (leeftijd, trauma, ontsteking, enz.) Geleidelijk kan vertroebelen. Het is de staar. De lens speelt een rol in de optische balans van het oog; het laat licht de structuren bereiken die nodig zijn voor de waarneming van het beeld: het netvlies, de oogzenuw.

cataracte.jpg
cataracte 2.jpg

Waarom en wanneer een cataract opereren?

Wanneer de vertroebeling van de lens, dat wil zeggen de cataract, het gezichtsvermogen hindert voor de dagelijkse of professionele activiteiten, maakt de werking van de cataract het mogelijk om het gezichtsvermogen te verbeteren (op voorwaarde dat dit niet het geval is) er is geen andere pathologie zoals bijvoorbeeld een ziekte van de oogzenuw of van het netvlies die mogelijk onopgemerkt zou kunnen blijven vóór de ingreep).

Hoe wordt from staaroperatie uitgevoerd?

De cataractinterventie betreffende een bepaalde oftalmologisch surgisch gebaar; het bestaat uit het vervangen van de ondoorzichtige inhoud van de lensdeur een transparant implantaat. De patiënt wordt op de rug in de operatiekamer geïnstalleerd, in een omgeving waar alles wordt gedaan om onder steriele omstandigheden te werken. Uit cataractprocedure vindt plaats onder een microscoop.

Waar vindt de staaroperatie plaats en onder welke verdoving?

De staaroperatie wordt uitgevoerd tijdens een dagoperatie (kort verblijf van maximaal één dag). Er kunnen verschillende soorten anesthesie worden uitgevoerd, meestal zal het lokale anesthesie zijn met druppels vergezeld van sedatie. De twee uitersten zijn ofwel algemene anesthesie ofwel lokale anesthesie door indruppeling van oogdruppels. De keuze voor anesthesie hangt af van de oogarts, waarbij indien mogelijk rekening wordt gehouden met de wensen van de patiënt. Elke anesthesie vormt op zichzelf een risico, daarom wordt lokale anesthesie door middel van druppels het meest toegepast.

Operatieve techniek van cataract

Tijdens de cataractprocedure wordt de inhoud van de lens gefragmenteerd door ultrageluid (phakoemulsification) en afgezogen voordat deze door het implantaat wordt vervangen. De incisies zijn meestal zelfdichtend, maar moeten soms worden gehecht. In het geval van technische problemen kan de incisie worden verbreed en kan de techniek in het specifieke geval worden toegepast, totdat er geen mogelijkheid is om tegelijkertijd een implantaat te plaatsen. Deze situatie is echter zeer zeldzaam. De plaatsing van het implantaat kan niet garanderen dat de bril achteraf niet nodig is.

Gebruikelijke postoperatieve cursus na cataractchirurgie

Na een interventie wordt een lokale behandeling met oogdruppels of zalven ingesteld. Een bril of een andere bril is te verwachten.

Tijdens deze postoperatieve periode kan de patiënt een normaal leven leiden (lezen, kantoorwerk, televisie, enz.), Op enkele uitzonderingen na:

  • het oog moet tijdens de genezingsperiode worden beschermd tegen infectieuze agentia,

  • het besturen van een voertuig is alleen toegestaan na voldoende visueel herstel en in overleg met de oogarts,

  • het zal nodig zijn om te voorkomen dat te zware dingen worden opgetild, om gevaarlijke instrumenten te hanteren,

  • het zal natuurlijk ook nodig zijn om te voorkomen dat u in de ogen wrijft of het risico loopt een slag op het geopereerde oog te krijgen.

Source : SFO